W smaku jabłka cynamonowe, przyprawa do pieczenia i wanilia na nosie. Podniebienie jest słodkie z nutami imbiru, karmelu i dębu. Finisz jest łagodny i owocowy.W 1824 r. dr Johann Siegart, niemiecki lekarz służący jako lekarz naczelny armii Simona Bolivara w Wenezueli, pracował nad znalezieniem leku, który poprawiłby apetyt i dobre samopoczucie jego żołnierzy. Dr Siegart ostatecznie zdecydował się na mieszankę ziół i przypraw, którą nazwał „Amargo Aromatico” – dziś ta znana na całym świecie mikstura znana jest po prostu jako Angostura Bitters. Opierając się na swoim wczesnym sukcesie, dr Siegert założył Dom Angostura w tytułowym mieście Wenezueli, gdzie zaczął produkować swoje bittery na większą skalę (biznes stał się później jedynym dostawcą bitters dla króla Prus, Hiszpanii, i król Jerzy V). W miarę rozwoju, dr Siegart wraz ze swoim młodszym bratem i synem przeniósł Dom Angostura do Port of Spain na Trynidadzie w 1876 roku i rozpoczął produkcję rumu. Siedmioletni rum z Angostury jest produkowany z melasy w pięciokolumnowym destylatorze. Ten bogato aromatyzowany karaibski eliksir jest starzony, a następnie mieszany z jeszcze bardziej oczyszczonym spirytusem. Ten proces mieszania nadaje bardziej wyrafinowany charakter. Po tym jak porcje mieszanki leżakują przez okres do 8 lat w beczkach po bourbonie z wypalanego dębu amerykańskiego. Są ręcznie wyciągane z beczki, mieszane, filtrowane i butelkowane z 40% ABV w wyrafinowanej butelce ozdobionej małym motylkiem. Motyle od dawna kojarzą się z rumami Angostury. Dom Angostury jest w rzeczywistości domem dla kolekcji Barcant ponad 5000 motyli. Mówi się również, że ich logo w kształcie motyla reprezentuje zjawisko, kiedy roje motyli gromadzą się wokół dojrzałych roślin trzciny cukrowej, gdy trzcina jest gotowa do zbioru. House of Angostura otwarcie mówi o wartości, jaką przypisują naturze i tropikalnym środowisku społeczności karaibskiej, w której ma siedzibę ich nagradzana marka. Ta kolekcja beczek. Nr 1 to mieszanka rumów w wieku od 8 do 10 lat poślubionych razem przez dodatkowy rok w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia.