Sercem każdego klanu jest silne poczucie przynależności. Zaufanie do tego wspólnego poczucia zainspirowało Fraserów, zwanych tak z uwagi trudnienia się zbieraniem truskawek, aby przybyli z Francji i osiedlili się w Scottish Borders ponad 900 lat temu. Zaufanie, które zainspirowało ich do osiedlenia się w Szkocji, a później stania się znaczącymi odkrywcami świata.

Destylarnia usytuowana w Hawick, stolicy hrabstwa Scottish Borders. Jednym z powodów, dla których wybrano tą lokalizację destylarni, była dostępność wody z rzeki Teviot. Pierwsza destylarnia na obszarach Borders od 180 lat. Pierwszy alkohol został uzyskany o 10:11, 6 marca 2018 roku. Destylarnia posiada własny Carterhead Still do destylacji jęczmiennych spirytusów.

Koktajle proste

Billy sour

40 ml Puffing Billy
30 ml Sour
10 ml Syrop Cukrowy
2 łyżeczki konfitury z moreli
Białko
Top-up woda gazowana

Metoda: Dry shake, shake
Szkło: Old fashioned (prosta gładka szklanka)
Garnish: Suszona morela julien (czyli cięta w cienkie paski) – posypane na wierzchu cocktailu – dla podkreślenia delikatnego aromatu wódki.

Syrop cukrowy z którego korzystaliśmy jest najprostszym domowym syropem. Jeśli chcemy go przygotować potrzebujemy 1kg cukru, 700 ml gorącej przegotowanej wody, oraz garnek. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, intensywnie mieszamy, jeśli mamy problem z pozbyciem się drobinek cukru możemy lekko podgrzać. Nie doprowadzamy do wrzenia – zagotowany syrop może krystalizować się w butelce do której go przelejemy!

 

Polska kobyła (POLISZ MULE) – Twist na moscow mule

60 ml Puffing Billy
10 ml woda miodowa (miód gryczany/lipowy/wielokwiatowy) (tutaj użyty lipowy)
1/2 cytryny
top-up kwas chlebowy

Metoda: budowany
Szkło: kubek stalowy
Garnish: rozmaryn + suszona limonka – na zdjęciu dajemy dwa tosty z żytniego chleba z dodatkiem miodu – bo fajnie pasują do cocktailu jako parowana przekąska – tosty proste, na patelni, ciepłe cięte i polane miodem.

Woda miodowa – można ją samodzielnie wykonać w domu – do naczynia wlewamy 100 ml miodu (wybierz swój ulubiony) dolej 100 ml wody (pamiętaj o tym aby woda była w temperaturze pokojowej, aby nie niszczyć właściwości miodu. Intensywnie mieszamy łyżeczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wodę miodową przechowujemy w lodówce, spokojnie może stać do 2ch tygodni (zakręcona).

 

Koktajle profesjonalne

 

BBQ OK

60 ml Puffing Billy
20 ml wytrawny wermut
40 ml questionable cordial (kordiał ze śliwki wędzonej na tłuszczu z boczku z goździkami, worchesterem, ciemnym sosie sojowym, stabilizowany octem jabłkowym)

Metoda: Shake
Szkło: Coupeta
Smoking gun pod kloszem
Garnish: Śliwka w boczku

Questionable cordial

100 g śliwki wędzonej wrzucamy do rondelka, dodajemy 20 g tłoczonych goździków, dodajemy 50 ml sosu sojowego ciemnego, 100 ml sosu worchester, 100 ml wody, oraz 2 gałązki rozmarynu. Podlewamy tłuszczem, który wytopi się ze śliwek w boczku (my podlaliśmy ze 10 szt. około 20 ml tłuszczu). Doprowadzamy do wrzenia, całość po ostudzeniu łączymy w blenderze, cedzimy przez tetrę. Na 100 ml uzyskanego syropu dodajemy 10 ml octu jabłkowego filtrowanego.

 

Pear-dol się Billy PEAR-CARDO BILLY

50 ml Puffing Billy
50 ml shrub gruszka-kardamon

Metoda: Shake
Szkło: Coupeta + literatka 100 ml Piwo IPA
Garnish: Gruszka + rozmaryn

Shrub jest przygotowany metodą #nowaste – wykorzystujemy skórkę i gniazda z gruszek. Na 500g odpadu w garnku dodajemy 200g cukru, 20g tłuczonego kardamonu (ziarno) – całość zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy – po zawrzeniu jeszcze 15 minut do wydobycia maksimum smaku i aromatu z gruszki. Cedzimy, na 100 ml uzyskanego płynu dodajemy 20 ml octu jabłkowego niefiltrowanego. Studzimy całość – proporcje mogą się zmieniać w zależności od smaku gruszki, możecie modulować ilość dodanego cukru/octu po swój smak

Wódka Steam jest najczystszym wyrazem spirytusu jęczmiennego destylowanego z lokalnie uprawianego jęczmienia. Filtracja pozbawiłaby pełni smaków i miękkiej tekstury jęczmienia. Destylowany przez miedź dla idealnej czystości.

Puffing Billy, tak pieszczotliwie nazywamy nasz Caterhead Still, który po dziś dzień jest jednym z nielicznych zachowanych i opalanych węglem drzewnym aparatów do destylacji alkoholu. To na nim spoczywa największa odpowiedzialność – wygładzenie alkoholu przy zachowaniu smaków i aromatów.

Słodowany jęczmień daje Puffing Billy bogactwo smaków oraz kremowe odczucie w ustach. W aromatach dominują owoce tropikalne, cytrusowe i oraz nuty zbożowe i trawiaste. Lekko przebijają się jagody i wiśnie. W kremowej konsystencji znajduje się subtelny słodowy charakter. Smak jest pełny i gładki. Wyczuwalne w smaku lekko kwaśne owoce, agrest, żurawina. Świetnie równoważy intensywniejsze smakami dodatków takich jak soki cytrusowe czy napoje gazowane.

Puffing Billy Steam Vodka 40% ...

98.66  netto